top of page

Trenger du terapi eller trenger du bare å ta deg sammen?

  • Forfatterens bilde: Jørn Owe Blandehoel
    Jørn Owe Blandehoel
  • 28. jan. 2022
  • 2 min lesing

Lurer du av og til på om du burde gå i terapi? Hvem er det som oppsøker psykolog og når er det riktig å starte behandling?


Flere ganger får jeg spørsmål av klienter som lurer på om plagene deres er alvorlige nok til å gå i terapi. De kan søke etter en endelig dom fra meg. Svarer er ganske enkelt. Dersom du opplever at plagene dine holder deg tilbake og du kunne tenke deg å fri deg fra dine indre begrensninger, så er svaret ja. Lidelse er ingen konkurranse. Vi kan alltids finne folk som har opplevd verre ting enn oss selv, men det fører som regel ikke til at de emosjonelle utfordringene vi føler på blir mindre av den grunn. Dersom du føler deg følelsesmessig flat og håpløs, så er det en fattig trøst at en eller annen er innlagt pga en alvorlig depresjon med psykose. Kanskje du tenker at da er det ikke så ille det du plages av, men symptomene forsvinner ikke av den grunn. Nervesystemet vårt opererer ikke etter de premissene.


Grunnene til at folk oppsøker terapi er mange. Noen opplever at de ikke tillater seg å ta plass og at andres følelser og behov er viktigere enn deres egne. Dette kan føre til at de ofte blir statister i andres liv i stedet for å være hovedpersonen i sitt eget. Andre kan oppleve at de lett kommer i konflikt, at de har følelsesmessige reaksjoner som er sterkere enn situasjonen skulle tilsi. Mange av oss har problemer med å sette grenser for andre. Det fører ofte til mye dårlig samvittighet og nedsatt energi. Dette er også relatert til hvordan du tenker om deg selv og hvordan du forholder deg til egne følelser og behov. Lista er lang for ulike problemstillinger som kan være relevant å jobbe med i terapi. Du trenger med andre ord ikke ha alvorlig symptomer på angst og depresjon for å kunne ha nytte av terapi.


Noen spørsmål du kan stille deg selv er: 1. Har plagene hatt en viss varighet? Et kriterium for depresjonsdiagnose er at plagene skal ha vart over to uker der de fleste dagene er preget av depresjonssymptomer. 2. Er plagene i veien for deg? Føler du at livsutfoldelsen din begrenses av plagene dine? 3. Handler plagene om noe i deg, altså om et indre problem? Dersom du feks er i et destruktivt forhold, så er det ikke rart du har symptomer. Dersom du kommer deg ut av forholdet vil kanskje plagene forsvinne. Men, dersom du ikke klarer å komme deg ut av det destruktive forholdet vil en kunne tenke seg at det er noe i deg som blir et hinder og som kan jobbes med i terapi. Om du svarer JA på de tre spørsmålene nevnt ovenfor er sannsynligheten stor for at du vil kunne nyttegjøre deg av terapi. Er du i tvil vil jeg anbefale deg å booke en time hos en psykolog så dere kan vurdere dette sammen.



 
 
 

Comments


Utvalgte innlegg
Nylige innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

© 2017 Everymind

bottom of page